Mikor kell növényi karfiolt a palánták: idő, hőmérséklet. Hogyan kell termeszteni az egészséges karfiol palántákat: mikor kell vetni egy üvegházban

Mikor kell növényi karfiolt a palánták: idő, hőmérséklet. Hogyan kell termeszteni az egészséges karfiol palántákat: mikor kell vetni egy üvegházban

Tulajdonságai miatt a karfiol elengedhetetlen az étrend- és bébiételhez, sok vitamint és mikroelemet tartalmaz.

Néhány anyag esetében még a híres fehér káposztát is meghaladja, de nem minden ember képes a növény megfelelő tisztaságának növekedésére.

Meg kell tudni, mikor töltsük el a karfiolokat a palánták számára, hogy képesek legyenek minőségi és egészséges palántákat termeszteni, hogy meghatározhassuk az optimális időt a palánták ültetésére a kertben.

A karfiol fejlődésének jellemzői

Minden fajtája ennek a terménynek az ültetés évében egy sor szorosan összenyomott virág szára fejét. Egy bizonyos idő elteltével, a felosztófejből nőnek a szárak, amelyeken nő a sárga virágkefe. Ezekből a virágzásokból idő magvakat tartalmazó magok képződnek.

A növény technikai érettségének átlagos időtartama 3-4 hónap, a teljes vetőmag elérése érdekében körülbelül 6 hónapig tart.

Ennek eredményeképpen, hogy teljes termést kapjunk, karfiolt kell termeszteni palánták segítségével. Ne felejtsük el, hogy a fehérvérű rokonoktól eltérően ez a kultúra negatívan reagál a hőmérséklet csökkenésére.

A hőmérséklet akár 10 fokos csökkentése is befolyásolja a termény minőségét és mennyiségét, különösen akkor, ha a hűtés a fej képződésének időszakára esik.

De a hőkezelés nemkívánatos, a hőmérsékletet 25 fok felett emeli, lelassítja a fejfejlődést és jelentősen csökkenti a termék minőségét.

Mikor kell növényi karfiolt a palánták: idő, hőmérséklet. Hogyan kell termeszteni az egészséges karfiol palántákat: mikor kell vetni egy üvegházban

Ennek eredményeképpen, ha lehetetlen a mesterségesen optimális körülményeket teremteni a karfiol számára, akkor a régió hőmérsékleti rendszere erősen befolyásolja a teherfuvarozók munkaerő végső gyümölcsét. A karfiol maradék követelményei a könnyebb megszervezés érdekében – a kártevők és betegségek elleni védekezés, a típus megváltoztatása és a talaj táplálkozási állapotának javítása, a páratartalom optimalizálása érdekében.

A karfiol telepítésének feltételei a palánták számára

Ennek a kultúrának a magjai gyorsan meggyulladnak, és a csíranövények növekedési ideje rövid, más hőségt szerető növényekhez képest. Ezért nem szabad rohanni a vetéssel, az elárasztott bokrok csökkentik a hozamot és tovább fejlődnek.

Az optimális ültetési idő kiválasztásához meg kell vizsgálni a vetőmag fajtatulajdonságait, és figyelembe kell venni az adott térség sajátosságait.

Figyelem! A korai karfiol magvak különböző vetésű vetése során azt találták, hogy 20-25 napos korban a legmagasabb hozam áll rendelkezésre.

De a késői fajták késői ültetése kockázatos (csak akkor, ha a déli régióban él), máskülönben a kifejlett fejek az őszi fagyoktól szenvedhetnek. Ezt a termést kivághatod, és mag nélküli technológiára növesztheted, ha közvetlenül a nyílt talajra veted a magokat. Ezt az április utolsó évtizedében lehet elvégezni, miután a talaj 5 fokig melegszik.

Hazánk leggyakoribb fajtái: Fortados, Maliba, Ametiszt, Fehér tökéletesség.

Március – karfiol ültetése palántákban

A tavaszi hónap első hónapjában, az időjárási viszonyok miatt kialakult éghajlatunkban még mindig nincs elég munka az ágyakon, és van ideje felkészíteni a talaj keveréket és a vetőmagok tárolására szolgáló tartályokat. Ha a talajt a saját kezével kívánja előkészíteni, akkor:

• 1 tőzegrész alacsony savassággal;

• 1 rész durva homok (agyagos talajhoz);

• 2 db kertterület;

• 2 rész humusz;

• Szükséges fungicidek;

• Kis permetező;

• Edények vagy dobozok.

A talajösszetétel komponenseit fertőtlenítik és jól összekeverik. A talaj fertőtlenítéséhez mikrohullámú sütőben vagy kemencében melegítik. Ez egy gyors és hatékony módszer, de néhány teherautó gazdája elutasítja a sajátos illat miatt.

Emiatt a talaj egy fungicid oldattal vagy egy kálium-permanganát oldattal történhet. A fertőtlenítéshez el kell pusztítani a gombafertőzések alapjait, amelyek nagymértékben gyengíthetik vagy elpusztíthatják a palántákat.

A talajjal ellátott csemeték tartályát polietilén fóliával borítják, és meleg helyen helyezték el, hogy ideje legyen felmelegedni a magvak vetése előtt. Először a korai fajtákat vetik el, akkor március 8-10 körül kezdhetik, de a határidőt ki kell igazítani, figyelembe véve az Ön régiójának éghajlati viszonyait.

A transzplantáció idején a palántáknak 30 napos korban kell lennie. Ezért biztos, hogy az április második évtizedében a hó megolvad és a talaj felmelegszik – a vetőmagot vetjük, ha kétségei vannak, akkor várjunk még egy hétig.

Hasznos! A tapasztalt kertész azt ajánlja, hogy az összes magot ne vetítsék azonnal, kívánatos többször is megtenni 3-4 napos szünettel. Ugyanazon fajta növények együtt fognak nőni, de a betakarítás fokozatosan megy végbe.

A lövések gyorsan kinyílnak, fontos, hogy ne hagyja ki az időt, amikor a hőmérsékletet 10-12 fokosra kell csökkentenie, és mozgassa a fiókokat a világítósapka felé. Ez megakadályozza a palánták nyújtódását, 5 nap elteltével a hőmérséklet a legalkalmasabb szintre van állítva a 13-15 fokos karfiolra.

A két hetes korosztályt meg kell ismételni. Ehhez egy munkanapot megelőző napon helyezze a dobozokat egy meleg helyre, ahol a hőmérsékletet 21-23 fokon tartja. A szedés után tegye vissza a palántákat az előző helyiségbe, ez segít a palánták gyorsabb helyreállításában.

Április, karfiol palánták üvegházakban és üvegházakban

Ebben az időszakban az időjárás már megrázza a napsütéses napokat, és megkezdheti munkáját a védett épületek előkészítésében. A csemeték hosszú ideig az ablakon nőnek, főleg az északi régiókban, de az ország más részein a legjobb eredményt egy zárt föld alkalmazásával lehet elérni. Még akkor is, ha egy üvegház nem épül fel a helyszínen, házi készítésű kölyöket használhat a káposzta palánták fedésére, két rétegben, vagy 150 mikrogramm vastagságú filmbevonattal.

Az üvegházban a talaj gyorsan felmelegszik, különösen, ha jól megvilágítja a nap sugarai. Ezért április 12-14-én tömeges vetést indítanak.

Ez a technológia azért jó, mert az alapkultúrával párhuzamosan más káposzta – fehér káposzta, pekingi, karalábé vagy brokkoli – vagy ugyanazon feltételekhez hasonló növények palántainak palántáinak termesztése is lehetséges.

Az áprilisi ültetéshez korai és középszezonú fajták és hibridek karfiol magjai is felhasználhatók. A vetőmagokat sorokba vetik, a saját fajta minden egyes síkján, így amikor a palánták növekednek, nem zavarodnak össze az ágyon való ültetéskor. Az első hajtások 5-8 nap múlva, az üvegház hőmérsékletének monitorozásához szükséges.

Lehetőség van a karfiol megfelelő helyes termesztésére otthon, nagy és sűrű fejjel, ha nem követtek el hibákat a növények termesztésének kezdeti szakaszában. Az üvegházban a hőmérséklet több mint 14 fokban előidézte azt korábban, és a legtöbb esetben egy hiábavaló képződést. Ezért az üvegházat szisztematikusan szellőztetni kell a nap folyamán a hőmérséklet csökkentése érdekében. Este meg kell állítani a szellõztetést és bezárni az ajtókat és a transzparenseket, hogy a váratlan fagyok ne károsítsák a palántákat.

A karfiol palánták gondozása májusban

Május első évtizede a legtöbb kertésznek – az ágyak fő munkájának támadása, mert a talaj már felmelegedett és a nap forró. Eljött az ideje, hogy a korai karfiol palántákat felvetjük. A tenyésztés tágas sorrendben vagy sorokban történik, de fontos, hogy szabad területet hagyjon a 6-70 cm-es sorok és a 30 cm-es növények között, aztán meg kell öntözni és eldugulni. Ezenkívül májusban kései fajtákat is kaszálhatnak (ez már az ágyon is elvégezhető).

Fontos tudni, hogyan kell megfelelően felvirágozni a karfiol palántákat az otthonban, anélkül, hogy időt és energiát vennének a palánták gondozására és szedésükre. A közvetlenül a nyílt talajba történő vetéshez alacsony magk csírázásra van szükség, és késlelteti a fej képződését. De ez a módszer lehetővé teszi, hogy a magok gyorsabban csírázzanak, és a növények kevesebbet szenvednek a szárazság során az elégtelen öntözéstől.

A vetés előtt a vetőmagot ugyanolyan módon készítik el, mint a dobozokban végzett vetést, de hexaklóránnal kell kezelni. A vetést előkészített ágyakon végezzük, 2-3 cm-es hornyokba mélyedve, minden egyes mélyedésnél 3-4 magot levesszek, talajra borítsam és enyhén kompakt formában.

Az első palánták 6-8 nap múlva jelennek meg. A káposzta fő ellensége, különösen a nyílt terepen – egy kereszt alakú bolha, képes néhány nap alatt teljesen elpusztítani a kis növényeket. A kártevő terjedésének kockázatának csökkentése érdekében a keleket azonnal DDT-vel pumpálni kell, és 10-14 napos időközönként újra kell kezelni.

Karácsonyi ápolás a nyár elején

Folytatja transzplantációs palánták nőttek fel gerincek a félreértések elkerülése végett szempontjából a transzplantáció, akkor mozoghat a növény – ha bokor alakult 4-6 leveles, ez lesz a legjobb korban erre a feladatra. Amikor a palántákat június végére ültetik, az első növényeket szeptembertől kell megkapni.

Mikor kell növényi karfiolt a palánták: idő, hőmérséklet. Hogyan kell termeszteni az egészséges karfiol palántákat: mikor kell vetni egy üvegházban

A karfiol magokat gyakran sárgadarab, retek vagy salátával sűrítik, és ezeknek a növényeknek a sorát a káposzta vonala között helyezik el. Ez a szomszédság nem fáj, de növelni fogja a hozamot, és további termékeket hoz a korai érésű növényekből.

Az ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, magas minőségű virágzatok termesztése érdekében számos feltételnek meg kell felelni:

1. Karfiol, amely hajlamos a nitrátok felhalmozódására. A probléma elkerülése érdekében a növényeket pontosan adagolt műtrágyákkal kell táplálni. A tápanyag-keverékek elkészítésekor csak jól rothadó komposztot vagy trágyát használnak. A kálium hiánya és a friss trágya használata a nitrátok felgyülemlését eredményezi a zöld tömegben;

2. Az ültetést a megvilágított területeken kell elvégezni. A hőmérsékleti rendszertől való eltérések és a megvastagodott növények okozzák a nitrátok felhalmozódását;

3. A kultúra legjobb elődjei: dinnye, burgonya, paradicsom és hüvelyesek. Miután keresztkötéses telepítési káposzta nem.

Az őszi ásatás alatt a karfiol ágyak:

• Szuperfoszfát – 100 gramm;

• Kálium-szulfát – 120 gramm.

Az ásványi műtrágyák helyett 1-2 kg fából készült hamut lehet hozzáadni. Az ásás utáni ágyak nincsenek egyenetlenek, a talajnak lombosnak kell lennie, hogy télen befagyjon. Tehát lehetséges, hogy kiirtják a sok elhunyt kártevőt.

Annak érdekében, hogy ne alakulhasson ki kis, rossz minőségű fejeket, ősszel bort kell etetni a földnek. Ennek az elemnek a hátránya észrevehető a rothadás megjelenésében a virágzásokban, a levelek deformációjában, a laza fejekben.

Ha nem lenne elég idő ősszel ásni egy helyet, akkor az ágyak tavasszal elkészíthetők. Adja be ezeket az adagokat:

• 1,5 kg fából készült hamu;

• 2 g bórsavat;

• 120 g káliumsó;

• 30 g magnézium-szulfát;

• 100 gramm dupla szuperfoszfát;

• 3-5 kg ​​humusz.

Ezeket a dózisokat 10 m2 ágyak megtermékenyítésére tervezték.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (1 ratings, average: 5.00 из 5)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

28 − = 18

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: