Hogyan viseljük a párnákat otthon? Mi a különbség a természetes és szintetikus anyagból készült párnák mosásban?

Hogyan viseljük a párnákat otthon? Mi a különbség a természetes és szintetikus anyagból készült párnák mosásban?

Minden háziasszony tudja, hogy a ház tisztaságának és kényelmének fenntartása nemcsak napi feladat, hanem kemény munka is.

Különösen akkor, amikor olyan dolgokról van szó, amelyek első pillantásra nagyon nehéz mosni.

Például, ha a párnák végül felhalmozódnak vagy piszkosak, sokan inkább csak újakat vásárolnak.

De többletköltségeket el lehet kerülni: ehhez csak a párnát és néhány egyszerű mosási módot kell ismerni.

A párnák mosása: Eszközök és lépésenkénti utasítások

Mielőtt törölné a párnát, meg kell találnia, hogy milyen anyagból készült és milyen töltőanyag van benne. Eddig a leggyakoribbak a párnák három fajtája:

• természetes töltőanyaggal (tollak, alsó vagy gyapjú)

• szintetikus töltőanyaggal (sintepon, holofayber, poliészter stb.)

• szerves töltőanyaggal (pl. Hajdina vagy szárított fűszernövény)

Az utolsó típusú mosás ellenjavallt. Az ilyen párnák idővel felhalmozódhatnak nemcsak por és szennyeződések, hanem különböző káros mikroorganizmusok is, így az életük vége után el kell dobni őket.

Minden más típusú párnát évente legalább néhány alkalommal meg lehet mosni és meg kell mosni. Ez nemcsak tiszta és szép megjelenést biztosít számukra, hanem jó évekig is jó állapotban tartja őket. A párnák tisztítása manuálisan vagy mosógéppel végezhető el. Mindegyik módszerre lépésenkénti utasítás található.

A párnát kézzel mosogatva:

1. Távolítsa el a párnahuzatot a párnáról. Ha a párnát különleges fedővel látták el, azt is el kell távolítani. A párnák és burkolatok külön moshatók.

2. Töltse fel vízzel egy mosóedényt (mosdót vagy megfelelő méretű mosdót). A víz annyira nagy, hogy teljesen lefedi a párnát.

3. Adjon vizet a víz tisztítószerhez (minden egyes párnánál egy evőkanál), és keverje össze egy kézzel, amíg kis mennyiségű hab keletkezik.

4. Helyezze a párnát a vízbe, és óvatosan emlékezzen rá a kezeire, hogy a mosogatószer a lehető legmélyebb legyen.

5. A párnát sok folyóvízzel öblítse le, hogy minél több mosószert lehessen mosni.

6. Szárítsa le a párnát, tiszta, száraz törölközőt hagyva a szabadban. A nap alatt a párna sokkal gyorsabban szárad.

7. Győződjön meg róla, hogy a párna teljesen száraz. A mosás utáni nedvességmaradványok a penge belsejének kialakulását eredményezhetik.

A mosógépben lévő párnák mosása:

1. Távolítsa el a párnahuzatot vagy a fedelet a párnáról.

2. Helyezze a párnát a mosógépbe. Annak érdekében, hogy ne sérüljön meg, próbáljon meg legalább két párnát elhelyezni, így kiegyensúlyozva a dobot.

3. Adjon a mosógépben annyi tisztítószert, mint a normál mosáshoz. A fehér párnákhoz egy fehérítőt egyenként adagolhatunk.

4. Indítsa el a mosási programot. Mossa le meleg vízzel legalább két öblítési ciklust.

5. Helyezze a párnákat a szárítóba, és kapcsolja be a “levegő” programot természetes töltőanyaggal vagy “enyhe melegítéssel” egy szintetikus töltőanyaghoz. A szárító jobb töltése érdekében külön tiszta zokniban egy pár teniszlabdát helyezhet el.

6. Távolítsa el a párnákat a szárítóból és győződjön meg róla, hogy szárazak. Ha nedvesség még mindig jelen van, elkezdhet újrahasznosítani.

Hogyan kell lemenni a párnákat le és a tollat

A toll és a párnákat már régóta használják puhaságuk, egyszerűségük és természetességük miatt. Gyakran előfordulnak nemzedékről nemzedékre, és élettartamuk korlátlan lehet. Ezért a háztartásban felhalmozódott por és piszok meglehetősen nehéz lehet. A természetes töltőanyagokkal teli, erősen szennyezett párnát a szakszerű ruhaneműben lehet elhelyezni, ahol különleges felszereléssel megtisztítják, és ultraibolya sugárzással károsítják az összes káros mikroorganizmust.

A pelyhek és a toll párnázása otthon sokkal nehezebb, mert ehhez szét kell szedni őket. Először, az egyik varrás szépen elszakította a naperniket, hogy a töltőanyag ne szóródjon. Ezután a párnából eltávolított töltőanyag több egyenlő részre van felosztva, és minden borítóba csomagolva (például régi párnákban). Mossa le a csomagolást és a tollak mindkét kezével és a mosógépben. A vízmosás optimális hőmérséklete 30 ° C. A gyapjúszövetekhez használt folyékony mosószerek a legjobbak a párnák tisztításához.

Mosás után a töltőanyagot megfelelően szárazon kell szárítani, egy lapra vagy egy nagy törülközőre kell teríteni és tekerni kell. Ezután be kell csomagolni a fedőlapokba és szét kell nyitni a levegőben, rázni és keverni időről időre. Csak a teljes száradást követően a töltőanyagot vissza lehet vinni a napernikbe, és varrni a varraton.

Hogyan mosható párnák a sintepona és a holofaybera

A szintetikus anyagból készült párnák otthoni tisztítás nélkül is tisztíthatók. Tipikusan az ilyen párnák mosására vonatkozó utasításokat a címkéjén feltüntetik.

Leggyakrabban a gyártók javasolják a folyékony mosószerek használatát és a 40 ° C-ot meg nem haladó hőmérsékletet.

Mivel a szintetikus anyagok jól elnyelik a vizet, jobb egy olyan programot beállítani egy mosógép számára, amely további öblítést és forgatást biztosít a maximális fordulatszámon.

Száraz ezeket a párnákat kell a szabadban vagy egy jól szellőző helyiségben.

Hogyan kell mosni a párnákat, és nem rontani őket

Annak érdekében, hogy meghosszabbítsák a párna élettartamát, nemcsak a párnák törlésére, hanem a megfelelő gondozásra is szükségük van. Íme néhány egyszerű tipp, amely segít fenntartani a párnákat az elkövetkező években:

• A párnákat évente legalább két-három alkalommal mossa le.

• Ha a szintetikus töltőanyaggal ellátott párna félbe van hajtva, és nem tér vissza az ellenkező helyre, akkor az anyag, amelyből készült, elvesztette rugalmasságát. Ez a párna már nem használható.

• A párna mosása összetett és időigényes folyamat, amely figyelmet és időt igényel. Jobb, ha ezt az egész napot elosztjuk, és minden lépcsőben ellenőrizzük a mosást.

• A dekoratív párnákat a szokásos módon kell megtisztítani. A mosáshoz csak a fedelet kell eltávolítani.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (3 ratings, average: 5.00 из 5)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

9 + = 10

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: