Hogyan készítsünk ágyat és fokhagymát egy őszi ültetésre. A télen a fokhagyma ültetésének minden előnye: időzítés és technológia

Hogyan készítsünk ágyat és fokhagymát egy őszi ültetésre. A télen a fokhagyma ültetésének minden előnye: időzítés és technológia

A fokhagyma sok hasznos tulajdonsággal rendelkezik, minden nyáron nő.

Azonban nem mindenki kaphat jó termést.

Annak érdekében, hogy a nyár kiváló fogai legyenek, a fokhagymát ősszel kell ültetni.

És el kell kezdeni az ültetési anyagok kiválasztását, az ágyak elkészítését és még sok minden más.

Hogyan lehet megérteni, hogy a fokhagyma a tél?

Először is, a kertésznek el kell döntenie, melyik fokhagymát kívánja nőni. Az a tény, hogy ez a kultúra többféleképpen oszlik meg:

• tavaszi fokhagyma;

• Téli fokhagyma.

Ezek a fajok különböznek egymástól a fogak külső megjelenésében és mennyiségében.

1. A téli fokhagyma cipzárjai nagyok, azonos méretűek. Egy sorban egyenletesen oszlanak el a bázis körül.

2. A téli fokhagyma fajtái virágzó nyilat adnak, ami bulbochki.

Hogyan készítsünk ágyat és fokhagymát egy őszi ültetésre. A télen a fokhagyma ültetésének minden előnye: időzítés és technológia

A téli fokhagymát korán kihasználják, a nyári fogyasztásra vagy tuskókra használják. Hosszabb tároláshoz a tavaszi fokhagyma fajtáit termesztik. Ebben a cikkben megemlítjük a téli fokhagymát.

A téli fokhagyma ültetésének előnyei

Egyes kertészek inkább tavaszi fokhagymát termelnek, mivel a tárolási idő hosszabb. Azonban a téli fokhagyma ültetésében számos előnnyel jár.

1. Takarítson meg időt tavaszi munkában. Az ültetési feltételek kifeszítettek, ami lehetővé teszi, hogy ne siessen és készítse el az eljárást. Tavasszal túl sok a kertben dolgozik, nincs idő az ágy és az anyag minőségi előkészítésére, ősszel pedig sokkal nagyobb.

2. A téli fokhagyma nem fél a fagytól, míg a visszatérő fagyok megölik a tavaszi fokhagymát.

3. Az ültetési anyag elég nagy, és a tavaszi fokhagyma finom frakciója gyakran megszárad az ültetés idején.

4. A téli fokhagyma nem igényel gondoskodást, mivel a talaj nedvessége elegendő a fejlődéséhez.

5. A fokhagyma téli fajtái jobban ellenállnak a kártevőknek, amelyek kevésbé érinti a különböző betegségeket.

6. A téli fokhagyma betakarítása jóval magasabb a tavaszi hozamnál.

7. A betakarítás egy hónappal korábban történik, amely lehetővé teszi a fokhagymát a nyári fogyasztásra.

A téli fokhagyma legjobb fajtái

Fontos tényező a betakarításhoz egy olyan fajta, amelyet a telephelyen termesztenek. Tapasztalt nyári lakosok inkább a lila – csíkos fokhagymát. Az emberek úgy hívják őket, hogy a színező skálákat. Valójában ezek a fajták a leginkább ellenállnak a betegségeknek és a fagyoknak. Az árupiaci minőség a legmagasabb szinten. Az izzókat körülbelül 150 gramm súlyú formában állítják elő.

• A Gribov Jubileum;

• Komsomoletek;

• Polessky;

• szkíta;

• Harpek.

Hogyan készítsünk ágyat és fokhagymát egy őszi ültetésre. A télen a fokhagyma ültetésének minden előnye: időzítés és technológia

A téli fokhagyma ültetésének feltételei

Egy tapasztalt kertész tudja, hogy csak akkor lehet jó betakarítást elérni, ha az ültetést pontosan végzik. Sokszor összetévesztik a fokhagymákat és rossz időben ültetik be őket, ami csökkenti a termés minőségét és mennyiségét.

A korai betakarításhoz a téli fokhagyma ültetése ősszel történik. Ha tavasszal ültetik be, a fogak nem lesznek kötve, de a buja zöld levelek növekedni fognak. Az árufej kialakulása bizonyos körülmények között megtörténik.

Mit kell figyelembe venni a téli fokhagyma telepítésekor?

Az ősszelvény fokhagyma ültetésének időzítése minden régióban eltérő lesz, de bizonyos szabályok betartása segít a pontos idő meghatározásában.

1. Az előkészített anyagot egy hónappal a várható fagy előtt jobban helyezzük el. A fogak gyökerei körülbelül 3 hétig tartanak.

2. A középső övezet körülményei között a fokhagyma őszi ültetési szezonja október végén és október elején következik be. Egy hónapig a fogak erõs gyökérrendszert alkotnak, amely a bõséges betakarítás ígérete.

A hideg és a fagy nem szörnyű fokhagyma, ha a gyökérrendszer eléggé fejlődött, de a késleltetett leszállás azt eredményezi, hogy a gyökerek gyengék. Ez azzal a ténnyel jár, hogy a fogak meghalnak.

Fontos! Túl sok sietség ültetéssel nem éri meg, nem szabad megengedni a téli fokhagyma csírázását az ősszel.

Ültetési anyag előkészítése

A fogak minősége a következő év hozamától függ. Minden ültetési anyag szigorú feldolgozáson és előkészítésen megy keresztül.

• Az ültetéshez válasszon jól megszáradt fejeket, amelyek szépen fogakra oszthatók, és megpróbálják károsítani a mérleget.

• A kiválasztott anyag rendezve van. A fogaknak egészségeseknek kell lenniük, a betegség, a foltok, a repedések és a sérülések látható jelei nélkül. A sérült fogok rothadnak és megfertőzhetik az egész ágyat.

• Jobb, ha a régióban termesztett fajtákat beültetjük. Ez biztosítja a stabilabb betakarítást.

• Minden fogat előtelepítettek. A fokhagymát néhány percig áztatjuk egy sóoldatban. Ehhez adjunk 5 tbs vízből 5 liter vízhez. evőkanál asztali só.

• Ezután fertőtlenítse az ültetési anyagot. A fogakat réz-szulfát oldatába merítjük. 10 liter vizet adunk hozzá 1 evőkanál. egy kanál vitriol. A fogak egy-két percig tartanak.

Hogyan készítsünk ágyat és fokhagymát egy őszi ültetésre. A télen a fokhagyma ültetésének minden előnye: időzítés és technológia

Tipp Ha nagyobb fokhagymát akarsz termeszteni, akkor az őszi ültetésre csak nagy fogakat választanak ki.

Tapasztalt dacha az ültetvényanyagok fertőtlenítéséhez a kálium-permanganát oldatát, a “Fitosporin-M” készítményt, a hamu infúziót alkalmazza. Az elkészített és összetört fogak körülbelül 30 percig tartanak.

Ágyak készítése fokhagymás őszi leszálláshoz + fotó

A terméshozamot befolyásoló másik tényező a talaj, amelyben fokhagymát termesztenek. A kapott fejek minősége közvetlenül függ a szerkezetétől és összetételétől. Ezért különös figyelmet kell fordítani a talaj előkészítésére. Mit jelent ez?

1. A fokhagymát őszi ültetésre szolgáló ágyat előre elkészítik. Általában egy hónappal a javasolt leszállás előtt.

2. A túlságosan sűrű talaj nem alkalmas a fokhagyma fokozására, ezért meg kell lazítani.

3. A fokhagymához ideális talaj a vályog.

4. A jó termést csak tápanyagban gazdag földterületen lehet előállítani. A talaj összetételének javítása érdekében a műtrágyák segítenek.

Milyen műtrágyákat kell használni, amikor ágyakat készítenek õszi ültetésre fokhagymára

A műtrágyák mennyisége és típusa attól a talajtól függ, amelyben a termesztést tervezik. Ásványi komplexeket vezetnek be az ásás alatti talajba. 1 négyzeten. mérő:

• 1 pohár dolomitliszt;

• 1 evőkanál. egy kanál szuperfoszfát;

• 1 evőkanál. kanál nitrophoski

A talajt szerves trágyákkal lehet gazdagítani. Alkalmas humusz vagy komposzt, 1 vödör egy négyzetméterenként. ágyak.

A talaj egyéb típusai eltérő módon megtermékenyítettek.

1. Az agyag talaj tőzegesedéssel gazdagodik. 1 vödör 1 m²-enként méteres ágyak.

2. A tőzegöveket lazán talajjal tenyésztik.

3. A homokos talajokhoz műtrágyákra van szükség mindkét löd esetében, de tőzeg hozzáadásával.

Minden műtrágya az ágyak ásása alatt készült. Lazítsuk meg a talajt 20 cm mélységig, majd formázzuk és összerakjuk az ültetés helyét.

Egy kész ágyat fertőtlenítő oldattal töltöttünk. Ehhez használjon réz-szulfátot. 10 liter vízben 50 g-ot hígítson. a kábítószert. Az ágyat a telepítés pillanatáig öntözik és fóliával borítják.

A könnyű és laza föld, amely tápanyagokkal gazdagodik, lehetővé teszi nagy és egészséges fokhagyma termesztését.

A fokhagyma ültetésének rendszere

A fokhagymás ágy a legjobb helyen, jól megvilágított helyen. Ez a kultúra nem szereti a víz stagnálását, a túlzott nedvesség hozzájárul a gombás betegségek kialakulásához. Ha nincs más hely, akkor korrigálja a helyzetet a magas ágyak rendezésével.

Hogyan készítsünk ágyat és fokhagymát egy őszi ültetésre. A télen a fokhagyma ültetésének minden előnye: időzítés és technológia

Leggyakrabban a fokhagymát sorokban sorba soroltuk. A köztük levő távolság körülbelül 25-30 cm, ami megkönnyíti a termény gondozását. Zubki a sorokban ültetett körülbelül 10 cm távolságra egymástól. Ez azonban az ültetési anyag méretétől függ. A nagyobb fogak több helyet igényelnek, míg a kisebb fogakat sokkal szorosabban lehet ültetni.

A fogak mélysége a fokhagyma ültetésének idejétől függ. Ősszel, a tengerfenős vetéshez, a mélyedések mélyebbek, körülbelül 10 cm-re, a nem megfelelő mélységű ültetés miatt a fokhagyma lefagy. A kemény éghajlaton a kertészek szalmával vagy száraz fűvel mulcsoló ágyakat használnak. Azonban a kora tavaszi menedéket el kell távolítani.

Hogyan készítsünk ágyat és fokhagymát egy őszi ültetésre. A télen a fokhagyma ültetésének minden előnye: időzítés és technológia

Az ültetvények egymással párhuzamosan készülnek, és a fogakat szigorúan függőlegesen ültetik be, alulról lefelé. Az ágyak kialakításában nincs semmi bonyolult, az összes szabályhoz való ragaszkodás, a jövő nyáron jó betakarítást várhat.

Top 10 titok a jó téli szüreteléshez

1. Az ültetést követően az ültetési anyagot azonnal fel kell ültetni. Ha ez nem lehetséges, akkor jobb, ha egy hétnél hosszabb ideig nem tárolja. Továbbá csökken a fogcsírázás aránya.

2. A tapasztalt kertészek tudják, hogy a szomszédos növények hogyan befolyásolják a termés hozamát a terméshozamokban. A fokhagyma legjobb előfutára a gyógynövények, a gyökérzöldségek, az uborka, a paradicsom, a padlizsán, a káposzta és a cukkini. A fokhagymát ugyanabban a kertben termesztheti eperekkel, uborkaival és paradicsommal.

3. A hagymát nem lehet a fokhagymát felvetni. Tegye vissza a kultúrát eredeti helyére három év alatt.

4. Szigorú betartása a fokhagyma leeresztésének ütemezésében ősszel.

5. Az ültetésre válassza a magas hozamú bizonyított fajtákat. Ne várj egy jó termést az alacsony hozamú fajtától.

6. Az ültetvények időben történő frissítése. A fokhagyma, mint bármely más kultúra, fokozatosan degenerálódik. Háromévente egyszer meg kell újítani a fajta. Ehhez hagyjon néhány nyilat, amelyből bulbochki kap. Az első évben növekszik az unicom. Miután ősszel ültetették az egyszárnyúakat egy ágyra, nyáron árucikkeket kaptak.

7. A betakarítás időzítésének betartása. Minden régióban különböznek egymástól. Határozza meg a pontos időtartamot a nyíllal. Amint kitört, és izzók jelentek meg, a fokhagyma megérett.

8. A nyilak törése lehetővé teszi nagyobb fokhagymafej növekedését, felgyorsítja az érlelési folyamatot.

9. A pontos öntözési rendszer betartása. A növekedés első szakaszában a téli fokhagymát bőségesen öntözik, és a vegetációs időszak végére az öntözés megáll.

10. A fokhagymás fűszeres ágyak kedvezően befolyásolják a fej képződését. A mogyoró megőrzi a nedvességet, ami a nagy fogak kialakulásához szükséges.

Tipp Ha június második felében elvégezzük az ágyak hintázását, ez segít egy egyenletesebb és nagyobb fej kialakításában.

Mit kell figyelembe venni a téli fokhagyma termesztésénél?

Az összes trükk ellenére nem lesz lehetséges a nagy fokhagyma a szükséges táplálék nélkül. A termesztési időszakban a téli fokhagymát többször kell táplálni.

A téli fokhagyma megtermékenyítése

Az első felső öltözködés a termesztési év kezdetén történik, amikor megjelentek az első levelek. Ebben az időszakban nitrogénműtrágyákat használnak. Tapasztalt kertészek a mulató vagy a csirke trágya infúziójában öntötte a kertet. 10 liter vízben 1 kg anyagot adunk be. Az erjesztés befejezése után az oldatot 1:10 arányban vízzel hígítjuk, 10 rész vizet veszünk az infúzió 1 részére.

A második műtrágyázást a fej kialakulásakor végezzük. A megoldás ugyanaz.

A fej tisztítása és tárolása

A betakarítást bizonyos időpontokban kell végrehajtani, ami befolyásolja a minőséget. Téli fokhagyma feltárt, amikor a levelek elkezdenek sárgulni. Villákkal lazítsa meg az ágyat, óvatosan vegye ki a fokhagymát. A betakarított termést rázzuk le a talajról és megszárítjuk.

Hogyan készítsünk ágyat és fokhagymát egy őszi ültetésre. A télen a fokhagyma ültetésének minden előnye: időzítés és technológia

Szárítsuk a fokhagymát árnyékban egy lombkorona alatt. A szárakat és a gyökereket nem lehet törni. Meg kell szárítani a saját. A szárítás folyamán a szárból származó összes tápanyag a fejébe esik. A termény szárítása során rendszeres időközönként ellenőrizni és elfedni. Különös figyelmet fordítanak az alsó rétegekre, mivel ezek vékonyabbak lehetnek.

Amikor a fokhagymát jól szárítjuk, a szárakat 10 cm magasságra vágjuk, a száraz gyökerek maradványait eltávolítjuk, és a fejeket tároljuk. Ebben a formában a betakarítást az ültetésig tárolják.

Hogyan készítsünk ágyat és fokhagymát egy őszi ültetésre. A télen a fokhagyma ültetésének minden előnye: időzítés és technológia

Összefoglalva elmondható, hogy a fokhagyma szerény kultúra. Termesztése nem okoz gondot, de figyelembe kell venni az összes fenti szabályt, ahhoz, hogy a téli fokhagyma jó termést kapjon.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (9 ratings, average: 5.00 из 5)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

8 + = 17

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: