Eper átültetése: mikor és hogyan kell csinálni. Transzplantált eper tavasszal, nyáron és ősszel

Eper átültetése: mikor és hogyan kell csinálni. Transzplantált eper tavasszal, nyáron és ősszel

A nyári lakosok számára, akik minden évben megkapják a szamócát, átszövik a bokrokat és megfiatalítják az ültetvényt – ez szükségszerűen metszés vagy etetés.

Miért transzplantálni a szamócát?

A szamóca egyik jellemzője Fejlesztése folyamata. Az a helyzet, hogy a bokrok jól fejlődnek és az első négy évben fejlődnek, majd a termés csökken, és az ültetvény fokozatosan degenerálódik. További termés céljából a szamócát át kell ültetni.

A helyesen elvégzett eljárás segít megfiatalítani az ültetést, és jelentősen növeli a hozamot. Emellett a növények fejlődése során a talajban felhalmozott sok kártevők és baktériumok. A transzplantáció segít megszabadulni a parazitáktól és betegségektől.

Mikor és hogyan kell átültetni a szamócát?

A tapasztalt kertészek sikeresen transzplantálták a szamarat az egész szezonban. Hogyan kell ezt csinálni?

Eperfaültetés átültetése tavasszal

A tavaszi transzplantáció legjobb időpontja április eleje. Ekkor kezdődik a bokor és gyökérrendszer aktív vegetatív növekedése. Végezze el a virágzás előtt szükséges összes munkát, majd a növény fájdalommentesen átviszi a transzplantációt. Mit kell figyelembe venni a tavaszi munka során?

 •  Először is meg kell szüntetni az ültetést: azonosítani a télen elhunyt növények, akik elmaradtak a növekedésben és a betegekben. Az ilyen bokszokat el kell távolítani.

 • Minden olyan növényt, amelyet egy új helyre történő átültetés céljából választanak ki, a gyökér alá kell ásni.

 • A fiatal cserjék ültetésére szolgáló gödröket tágra és mélyre kell tenni. Az alján minden egyes kirakodó gödör öntött homok réteg mintegy 10 cm Ez a módszer lehetővé teszi a vízben szamóca gyakrabban, félelem nélkül a gyökerek állapotát.

 • Az átültetés során figyelni kell az eper “szívét”. Nem lehet túl mély a talajban, vagy a felszínre emelve.

Eper átültetése: mikor és hogyan kell csinálni. Transzplantált eper tavasszal, nyáron és ősszel

 • A növények körül a talaj tömörödik, miután a teteje kissé lazult. Ez lehetővé teszi a nedvesség gyors áramlását a gyökerekhez.

 • A tavaszi átültetett növények táplálására először 14 nappal később. Ez segíteni fogja a szamóca erősebb növekedését és gyors növekedését.

Fontos! A tavaszon átültetett eper kevés apró terményt termel. A teljes virágzás és a nagyszámú gyümölcs csak jó jövőben jelenik meg jó gonddal.

Hogyan kell átültetni a szamócát nyáron?

Ha az ültetvény megfiatalodást igényel, vagy kíván lenni fiatal rozetták beültetésére, az ágy szélesítésére, akkor nyáron is megtehető. Elég, hogy betartsanak bizonyos szabályokat, hogy ne tönkremezzük a növényeket.

 • Nyáron az eper átültetése egy új helyre történik, közvetlenül a termés után. Az optimális időszak július-augusztus.

 • A munkához válasszon egy nem meleg napot vagy estét. Az ültetés után a fiatal növényeknek árnyékban kell lenniük.

 • A kiválasztott anyacsontokon több hajtás maradt, a felesleges leveleket eltávolították úgy, hogy ne vegyék le az erőből a növényt.

 • Ezután intenzíven kell táplálni a fiatal állatokat, és csak ezt követően jól fejlett fiatal rozettákat kell felszerelni az anya bokorjának megtelepítésére.

 • Az ültetvényágyakat előzetesen fel kell készíteni. Ehhez adj hozzá rothadt trágyát vagy komposztot, és átmegy a talajon. Csak a második ásás után kezdeni a fiatal növényeket.

 • Az ültetvényanyagnak frissnek kell lennie, a szamóca gyökereinek szárítása nem megengedett.

 • Az ültetés utáni fő munka a megfelelő gondozásra és az első télre való felkészülésre korlátozódik.

A legoptimálisabb az átültetés ideje a nyár végére, amikor az időjárás nem túl forró és az eső gyakrabban fordul elő.

Az eper transzplantáció legjobb ideje az ősz

Valójában az ősz az év leginkább “megfelelő” ideje, amikor az eperágyakat át kell vinni. A gyakori esőzések lehetővé teszik a szamóca gondozásának minimalizálását. A talaj nedvességtartalma elegendő a fiatal növények gyökeresedéséhez. A munka optimális ideje szeptemberben, és egyes régiókban októberig várhat. Minden az éghajlattól és a növénytől függ.

Szeptemberben elhagyják a fiatal rozettákat, hogy elegendő levéltömeget építsenek ki a teljes telelésért. Ezért egy őszi transzplantáció az ősszel jó eséllyel biztosítja a telepet a letelepedéshez és a túléléshez.

Az őszi transzplantáció másik vitathatatlan előnye a növény tavaszi virágzása. Már a hő kezdetével a fiatal bokrok nőni fognak, és az első betakarítást adják. Természetesen ez nem lesz annyira bőséges, mint a kétéves növények gyümölcse, de a gyümölcsök jó lesz.

Mit kell figyelembe venni az eper átültetésekor?

Az első lépés a talaj felkészítése és a fiatal növények ültetésének helyének kiválasztása.

Válasszon egy helyet az ültetésre

Ezt a kérdést felelősségteljesen kell megközelíteni. Mivel a bokrok és az aratás egészsége az ágyakhoz rendelt helytől függ. A hely megválasztásakor emlékeznünk kell a növények vetésforgatására. Jó elődei a szamóca számára:

 • bab;

 • petrezselyem;

 • fokhagyma;

 • levélsaláta;

 • retek;

 • cékla;

 • sárgarépát.

Jó, ha a szamócát a földieper után telepítik. De ne felejtsd el azokat a kultúrákat, amelyek után nem javasoljuk a szamócaültetést, magas a verticillium fertőzés veszélye.

 • paradicsom;

 • uborka;

 • burgonya;

 • káposzta.

De ha a terület nem teszi lehetővé a telepítés kedvező helyre történő áthelyezését, akkor a talajmentesítést el kell végezni. Ehhez használjon gombaölő szereket.

Az eperágyak helyét nyugodt helyen kell elhelyezni, de jól megvilágított.

A talaj felkészítése ültetésre

Az eper nem szereti a talajt, de jól növekszik, és lazább talajon gyengén savas reakcióval gyökerezik. Az ültetés előtt kertet kell készítenie. A talaj jó megtermékenyítése ebben a pillanatban lehetséges, hogy a szamóca nélkülözze az összes szükséges tápanyagot, nem egy szezonra.

A kertbe ásás alatt a humusz vagy az elhízott komposzt, a csirke trágyát vezetik be. A műtrágya fogyasztását az alábbiak szerint számítjuk: 1 km Km. Az ágyak száma 1 vödör további műtrágya.

Este, az ültetés előtti napon, a kertet jól öntözik. A lyukak éppen az eper ültetése előtt készülnek. A növények közötti távolságnak legalább 20-25 cm-nek kell lennie a sorok között, 50 cm-nél nagyobbnak kell maradnia, és egy ilyen ültetési rendszer biztosítja a növények teljes fejlődését.

Szabályos eper transzplantáció

1. Az eper fiatalabb rozettákkal van szaporítva, amelyek az antennákon alakultak ki. Egyes fajtákat a transzplantáció során elosztott bokorban tenyésztenek.

2. Az ültetéshez jól fejlett gyökérrendszerrel rendelkező növényeket választanak ki. A gyökér lebenyének legalább 5 cm hosszúnak kell lennie, a növénynek jól fejlett 4-5 levele van.

3. A régi bokrok új helyre történő átültetésének nincs értelme, mivel a növények nem hoznak a kívánt eredményeket.

4. A megvásárolt ültetvényanyag használatával fertőtleníteni kell, hogy ne hordozza a betegséget a webhelyére. Ehhez az ültetés előtt a növény gyökereit forró vízbe merítik, amelynek h mérséklete kb. 50 fok, 15 percig. Ezután a palántákat hideg vízben tartjuk körülbelül 10 percig. Miután a recepciós kórokozók számos betegség és a rágcsáló lárvái elpusztulnak.

5. Ha a transzplantációt nem ugyanazon a napon szerezte be, akkor a növény gyökereit nedves ruhába kell csomagolni, és cellofánba kell helyezni.

6. Ha több fajta eper nő a helyszínen, akkor azokat külön kell ültetni, különben perforáció lesz.

7. A növények túlélésének felgyorsítása segíteni fogja a gyökereket víz, trágya és agyag keverékében.

8. A transzplantáció után a földet fűrészporral vagy szalmával törlik.

9. Emlékeztetni kell arra, hogy a szamóca egy gyenge növény. Az öntözéshez szükséges vizet állandó, fűtött napon kell venni.

10. A leszállási rendszer kétsoros lehet. Ebben az esetben a bokrok közötti távolság kb. 25 cm, a vonalak között – legfeljebb 40 cm, és maga az ágy magassága 80 cm-en belül van.

Eper átültetése: mikor és hogyan kell csinálni. Transzplantált eper tavasszal, nyáron és ősszel

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (2 ratings, average: 5.00 из 5)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 2 = 7

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: