Az ültetési krizantém finomságai tavasszal és ősszel: hogyan kell növényeket készíteni. A krizantém ápolásának jellemzői a szezon egészében, felkészülés a télre

Az ültetési krizantém finomságai tavasszal és ősszel: hogyan kell növényeket készíteni. A krizantém ápolásának jellemzői a szezon egészében, felkészülés a télre

A krizantém – gyönyörű őszi virág, élénk színekkel kedveskedik a fagyig, amikor a kert minden növénye elszáradt. A növekvő cserjék nem nehézek, elég, ha ismerjük a krizantémok ültetésének és gondozásának szabályait a szabadban. Erről és beszélgetésről.

Mikor kell krizantémat a földbe telepíteni?

Ezt a kérdést számos kertész állítja be. Tehát, mikor van helyes, tavasszal vagy ősszel? A krizantém palántákat a tavaszon lehet ültetni, amint a fagy fenyegeti. A különböző régiókban az időzítés eltérhet, a leszállás május közepén vagy június elején történik.

A meleg éghajlatú régiókban a delenki ősszel ültethető. Ha a tél elején kezdődik, akkor az első fagy előtt befejezni kell a munkát. Ellenkező esetben a gyökérrendszernek nem lesz ideje erősödni, az üzem meghalni fog.

A leszálláshoz válassza ki a megfelelő napot, amikor a nap nem annyira megúszik. Jó telepíteni a darabokat az eső előtt. Tapasztalt kertészeknek azt tanácsoljuk, hogy ne készítsenek lyukakat, hanem speciális árkok, amelyek a határon lévő növényeket helyezik el. A bokrok között 20-50 cm, ami a fajtától függ.

Fontos! A határ krizantémeket közelebb ültetik egymáshoz, hogy sűrű sorokat képezzenek. A magas példányok között több hely maradt.

Ha az ültetést tavasszal hajtják végre, akkor be kell tölni a bokrokat, hogy a nedvesség jól áztassa a talajt. Amikor a munka befejeződött, fedje le a talajt és takarja le a növényet a lutraszinnal. Amikor a palántákat az új körülményekhez igazítják, fiatal hajtások jelennek meg, majd a menedéket eltávolítják. Ez a módszer lehetővé teszi a megfelelő mikroklíma megteremtését, a palánták gyorsan gyökeret verhetnek.

Az ültetési krizantém finomságai tavasszal és ősszel: hogyan kell növényeket készíteni. A krizantém ápolásának jellemzői a szezon egészében, felkészülés a télreAz őszi ültetés saját szabályokat vezet be. A növények nem víznek, ha az időjárás nedves és esős. Ügyeljen arra, hogy a talaj felszínétől 10-15 cm-re levágja a száraz hajtásokat, és száraz levelekkel törje le a bokrot. Amikor a hó esik, a bazális zónába dobják, hogy tovább melegítsék.

Az ültetési krizantém finomságai tavasszal és ősszel: hogyan kell növényeket készíteni. A krizantém ápolásának jellemzői a szezon egészében, felkészülés a télreMikor kell krizantémat dugni?

Ha krizantémokat vágtál ki, akkor kétféleképpen gyökerezheti őket:

· Nyitott területen;

· Az ablakpárkányon.

A nyitott talaj dugványai tavasszal, amikor a nappali hőmérséklet +21 ° C-on van beállítva. Az ültetési anyag a gyökérből van kiválasztva, mivel az oldalsó hajtások nem alkalmasak erre. A vágásokat éles késsel vágják, az alsó vágás ferde. Az ültetésre előre készítsenek egy kertet árnyékos helyen, hogy megfigyeljék a szükséges mikroklímát. Növényi dugványok a talajban egy lejtőn, egy 2-3 cm vastag homokréteget töltöttek a tetejére, helyezzük el az ültetést egy filmmel vagy egy melegházzal. A gyökeresedés 2-3 hétig tart.

Fontos! Állandó helyeken a fiatal növények tavasszal átkerülnek a következő évre. Egy üvegházban hibernálnak. Az első évben a bimbókat le kell vágni, hogy ne gyengítsék a bokrokat.

Az ablakpárkányon az év bármely szakában gyökerezheti a dugványokat. Ehhez válasszon egy 15-20 cm-es mélységű edényt, az alsó réteg tápláló talajból készül, és a mosott homok felül van borítva. A dugványokat a homokba ültetik úgy, hogy az alsó él ne érintse meg a talajt. A gyökeresedés a homokban történik. A dugattyúval ellátott tartályt hűvös helyen, ahol a hőmérsékletet 18-20 ° C-on tartják. A talajt rendszeresen nedvesítik, a levegőt a dugványok köré permetezik. A gyökeresedés kb. Egy hónapig tart, ami után a fiatal bokrokat ki lehet venni a kertbe, és állandó helyen ültetni.

Az ültetési krizantém finomságai tavasszal és ősszel: hogyan kell növényeket készíteni. A krizantém ápolásának jellemzői a szezon egészében, felkészülés a télreTipp Jobb ültetni a fiatal krizantémeket ősszel, hogy élvezzék a következő év virágzását. Az első évben a fagyos bokrok jól le vannak fedve száraz lombokkal.

Hogyan törődjünk a krizantémekkel a kertben?

Különleges nehézségek vannak a krizantém gondozásában, de néhány pillanat sem fog fájni.

Hogyan kell megfelelően csípni egy krizantémot

Gyönyörű gömbölyű bokor termesztéséhez meg kell csipetnie a növényt a 8 levél felett. Ilyen eljárás után kezdődik az oldalirányú hajtások aktív növekedése, amely szintén prischipke-t igényel. Ez a szabály azonban nem vonatkozik a krizantémok megfékezésére, amelyek már kompakt bokorral rendelkeznek. Ha még kiakasztják őket, akkor a virágzás nem várhat.

A magas, nagyvirágú krizantémokat másképp koptatják. Az apikális lövések lerövidülnek, amint elérik a kívánt hosszúságot. De az oldalirányú hajtások minden esetben a gyökérben vannak, és csak 3-4 a legfejlettebb. Ha ez nem történik meg, a virág kosarakat csökkenti, a bokor növekedni fog és elveszíti vonzerejét.

Tipp A magas krizantém esetében jobb, ha olyan támaszokat építünk, amelyek támogatják a szél hajtását.

Az öntözés megszervezése

A krizantém a bőséges öntözést részesíti előnyben, de nem túl gyakori. Ha a talaj nedvessége nem elegendő, akkor a hajtások durva lesz, a virágok elveszítik a fellebbezésüket. Az esős évszakban a bokrokat ritkán öntözik, de a talajt rendszerint lazítják. Ideális esetben a növények a gyökér alá öntöznek, hogy a vízcseppek ne essenek a levelekre. Ez számos betegséghez vezethet, ami csökkenti a virág dekoratív hatását.

Fontos! Nedves időben a krizantémot gyakran érintik a gombás betegségek, ezért rendszeresen permetezik rézt tartalmazó készítményekkel.

Szükségem van a krizantémok táplálására?

Ha azt szeretné, hogy a virágok minden évben megkóstolják a szemet, akkor az etetés szükséges. Szezononként legalább háromszor kerülnek forgalomba a következő rendszer szerint:

A növekedés kezdetén az ammónia-nitrogént használják;

· A bimbózás idején foszfor-kálium műtrágyák táplálják őket;

· Ősszel eső madár ürülék vagy molybogó.

Ha a krizantémákat tavasszal ültették be, akkor először az ültetés után 1,5-2 hónappal a takarmányozás történik. Ha a növényeket ősszel ültetik, közvetlenül a telepítés után a talaj egy madár alomjal van átitva.

A krizantémok mind az ásványi, mind a szerves felső kötszereket érzékelik. Fontos, hogy csak válogasson közöttük.

Fontos! Ha az időjárás esős, akkor száraz szemcsés műtrágyákat vezetnek be. Meleg időben jobb, ha folyékony oldattal etetjük, de előzetesen a talaj nedves.

Mikor kell átültetni egy krizantémt?

Egy helyen a cserje akár három évre is nőhet, azt követően át kell ültetni. Ha ez nem történik meg, a virágkosarak kisebbek lesznek, és maga a bokor gyakran megbetegszik.

A transzplantációt a tavaszra tervezik. A régi bozót földdel övezik, több részre osztva, mindegyiket egy megvilágított helyen ültetik fel. Vigyázni a fiatal krizantémokra, mint rendesen. Az első télen a virágot erős fagyok borítják.

Az ültetési krizantém finomságai tavasszal és ősszel: hogyan kell növényeket készíteni. A krizantém ápolásának jellemzői a szezon egészében, felkészülés a télreŐszi krizantém gondozása

Mi köze a bokrokhoz a virágzás után? Ezt a kérdést sok kertész kérte. Amint eljön a megfázás, minden levágást le kell vágni, 10-15 cm-re a talaj felszínétől. Ezt követően a bozót száraz levelekkel törjük le, és lapnikkal is borítanak, ha súlyos fagyok várhatók. Ez a szabály azonban nem vonatkozik minden krizantémra, csak koreai vagy kisvirágú növényekre.

A nagyvirágú és magas fajták rosszul hibernálnak Oroszország nyílt pályáján. Hogyan tartsuk ezeket a fajokat tavaszig? Az anyaültetvényeket földdel ásják, és az ültetésig tárolják. A tárhelyet háromféleképpen rendezheti:

· Tegye a bokrokat fadobozba, és 6 ° C-os hőmérsékleten tárolja egy világos szobában, 80% -os páratartalom mellett;

· Telepítse a növényeket a pincében a földpadlón, ahol a hőmérséklet nem csökken 0 ° C alá;

· Vezessen egy árokot a talajba, tegye be a bokrokat, fedje le vastag talajjal, deszka vagy pala után.

Ez utóbbi módszer nem teljesen kényelmes, mivel a tárolófázis alatt lehetetlen teljesen vezérelni a bokrokat. Gyakran érintik a betegség.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (2 ratings, average: 5.00 из 5)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

29 − = 27

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: