Az őszi eper transzplantáció a bogyók magas hozamát és minőségét biztosítja. Jellemzők és szabályok az eper transzplantáció ősszel (fénykép)

Az őszi eper transzplantáció a bogyók magas hozamát és minőségét biztosítja. Jellemzők és szabályok az eper transzplantáció ősszel (fénykép)

Várakozás egy teljes szamócára, mint egy jól megérdemelt jutalom minden munkára – a legnagyobb öröm a kertész számára.

Azonban, figyelve a bogyós gyümölcsöket, a jól ápolt bokrokat, egy tapasztalt kertész már tudja, hogy itt az ideje mindent kezdeni a kezdetektől.

A legelterjedtebb gyümölcsöződés a telepítés utáni második és harmadik évben következik be.

Ezután a bokrok kevesebb bogyót adnak, kicsiek, elveszítik a fajta jellemzőit, “degenerálják”.

A termés fenntartása érdekében az ültetést rendszeresen meg kell fiatalítani 3-4 évente. Ennek a legjobb módja az eper-transzplantáció ősszel egy új helyre. Miért esik?

Eper átültetése. Ősz vagy tavasz?

Miért élvezik a tapasztalt kertészek az őszi eper-transzplantációt, annak ellenére, hogy a palántákat megfagyasztják? Úgy tűnik, tavasszal sokkal kevesebbet vár, mint a meglepetések. Ennek több oka is van:

1. Az ültetési anyag bőségessége. A bogyó vége után az eper gyorsan nő, sok bajusz alakul ki.

2. Az optimális hőmérséklet és páratartalom gyökeresedésének lehetősége. A hő visszahúzódott, és még mindig messze volt a hidegtől. A bokrok leginkább a +20 ° C-ig terjedő hőmérsékleten gyökereznek.

3. Még akkor is, ha a telelés sikertelen, tavasszal mindig lehet a növényeket a halottak helyére telepíteni.

4. A nyáron a bokrok sikeresen áttörtek. A tavaszi ültetéskor a teljes gyümölcsöt csak a második évben várhatja.

A kérdés továbbra is fennáll – a szamócát augusztusban vagy ősszel cserélni? A központi csík éghajlata évente változik, meghosszabbítja a hőt és visszaszorítja az első fagyok időpontját. Ezért szeptemberben ültetett, az epereknek elegendő ideje van ahhoz, hogy felkészüljenek a télre.

A csökkentett könnyű nap serkenti a gyökérrendszer növekedését, nem pedig egy buja virágcsokor. A kifejlesztett gyökér könnyebben viseli a téli hideget, nyáron egy gyönyörű bokrot és nyáron gazdag szüretet. A gyökeresedéshez egy egészséges bokor elég három hétig. Ezért a szeptember optimális feltételeket biztosít a fiatal eper bokrok fejlesztéséhez.

Őszi palánták kiválasztása eper transzplantációra, fotó

Augusztusban a megtermékenyített eper levelei, gyökerei növekszenek, rengeteg bajuszt és fiatal rozettákat dobnak ki. Ideje kiválasztani az ültetvényanyagot egy új ágyhoz. A bokor elosztásával történő reprodukáláshoz 2 nyári növény választódik ki. A régebbi példányok nem alkalmasak, jobb, ha a bajuszból termesztett palántákat veszik.

A bajuszok gyökereznek az ágyban, az anyaültető mellett. De sok kertész gyökér rozettát különálló tartályokban, alkalmas az eper későbbi átültetésére ősszel vagy télen termesztve.

Az őszi eper transzplantáció a bogyók magas hozamát és minőségét biztosítja. Jellemzők és szabályok az eper transzplantáció ősszel (fénykép)

Amikor 4-5 levél jelenik meg, a rozetta önálló növénynek tekinthető, és elkülönül az anya bokorától. Az ilyen palántákon való elültetés előtt hagyjon 3-4 fiatal levelet, a többiet eltávolítják. Tehát a gyökér könnyebben megbirkózik a légi rész táplálékával, az üzem harmonikusan fog fejlődni.

Szükséges figyelni, hogy csak az első és a második az egyes bokrok gyökerezik. Minden későbbi vödör el lehet távolítani: a bokrot lebontják, az őket termesztett növények kisebbek lesznek, gyengébbek. Bőséges öntözéssel a szalagok szeptemberben képesek felépíteni a kifejlesztett gyökérrendszert, amely biztosítja a gyors alkalmazkodást egy új helyre.

Talaj előkészítése őszi eper-transzplantációra

A talajt előre kell készíteni. De a gyakorlatban gyakran elő kell készíteni egy olyan helyet, amelyet felszabadítottak más növényekről. Paradicsom, burgonya, uborka, káposzta, eper nem lehet ültetni. A föld utánuk kimerültek, helyre kell állítani. Ezek a növények közös kártevők, betegségek.

A kerti szamóca legjobb elődei:

• hüvelyesek: utánuk a földet telített foszfor, nitrogén;

• hagyma, fokhagyma: nincsenek közös kártevők, a föld nem fertőzött;

• A sziderátumok a legjobb megoldás: a talaj pihent, és a gyomok hiányoznak.

A telep ásott, egyidejűleg szerves és komplex ásványi trágyákat vezet be. 1 négyzeten. m 3 kg trágyát, körülbelül 100 g szuperfoszfátot és annyi kálium-műtrágyát igényel.

Figyelem! A túlzott nitrogén az őszi transzplantáció során a levéltömeg növekedését eredményezi, a növényeknek nincs ideje felkészülni a telelésre, gyakran lefagynak. A nitrogén műtrágyákat (karbamid, nitrát) ebben az időszakban nem szabad bevezetni.

Az ásás után szeptemberig kell hagyni a földet, agrofibonnal vagy szalmával borítva. Ez csökkenti a gyomnövekedést, az ágyat laza és nedves állapotban tartja. Ilyen körülmények között a hasznos mikroorganizmusok jól szaporodnak, a föld gyorsabban helyreáll.

A fiatal cserjék ültetésének folyamata

A talaj előkészítése és a növények termesztése. Itt az ideje, hogy megkezdjük az új ültetvény kialakulását. Az ültetés kedvenc sémája az, hogy minden járműnek sajátja van:

• ültetvények szilárd szőnyeggel;

• több sor szalag;

• egy ellenőrzőlap mintában.

A legfontosabb dolog, bármilyen módszerrel, hogy megfigyelje a távolságot a bokrok között, nem kevesebb, mint 25 cm, az ágyak között ágyak 50 cm-es. A szabályok átültetésére eper bokrokkal ősszel (a fénykép) azonosak minden évszakban.

Az őszi eper transzplantáció a bogyók magas hozamát és minőségét biztosítja. Jellemzők és szabályok az eper transzplantáció ősszel (fénykép)

A munka napja felhős, vagy a leszállás ideiglenesen pritenyat. A lyukak bőségesen kiöntötték a vizet, és hordozzák azokat a fiatal növényeket, amelyek egy földdel borítottak. Aludtak a föld gyökerei, és ismét elárasztják a kertet.

Figyelj! A kiválasztott palántákat az üvegből kell eltávolítani, vagy ültetni az ágyakból közvetlenül az ültetés előtt. Ha az összes manipuláció a bokorral egy órán belül megtörténik, a gyökerek károsítása nélkül, akkor a bokor nem mozdul el, az adaptációs folyamat észrevétlenül megy, az üzem azonnal elkezd fejlődni.

Néhány óra múlva, amikor a talaj megtelik, ellenőrizheti az ültetés helyességét, a bokrok alatt a talajt száraz tőzeggel vagy termékeny talajjal megszórhatja. A gyökérrendszer jól fejlõdik fedõanyagok vagy réteget (fûrészpor, szalma, tû).

A gyökérrendszer fejlesztéséhez megfelelő öntözésre van szükség. A talajnak mindig nedvesnek kell lennie, de a pangó víz elfogadhatatlan. A hűvös éjszakák, a vizes talaj hozzájárul a rothadó gyökerekhez és a betegségek megjelenéséhez. Ősszel a permetezést a gyökér alá öntik, csepegtető öntözéssel.

Az ősszel átültetett szamóca túlélését javító technikák

A téli tépőszálak a gyökerekhez lélegeznek, megtakarítják a fagyot, csökkenti a betegség kockázatát szürke rothadással, nem savanyítja a talajt (ellentétben a fűrészporral). A tűk nem vonzanak rágcsálókat és kártevőket, ez előnyösen különbözik a szalmától.

Az agroszálas vagy más burkolóanyag alatt végzett ültetés egyszerre számos hasznos funkciót lát el:

• gyomok zavarása;

• megőrzi a föld lazaságát;

• csökkenti az őszi hőmérsékleti különbségeket a talaj felső rétegeiben;

• Télen megvédi a gyökérrendszert a fagyástól.

A rendszeres őszi eper-transzplantáció megőrzi kedvenc bogyóinak minden fajta jellegét. Az ültetvények megfiatalítása, még ugyanazon az ágyon is megőrzi a hozamot, és a helyváltoztatás védi a szamarat a kártevők és a betegségek ellen. Óvatos mesteri megközelítéssel évtizedekig kiváló bogyókat kaphatsz, anélkül, hogy új palántákat kellene vásárolnod és felnevelned. A kedvenc fajtája sok éven át bőséges gyümölcsöt kínál. Mindez a türelemtől és a figyelemtől függ.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (7 ratings, average: 5.00 из 5)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

2 + 4 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: