A fokhagyma termesztése: a mezőgazdasági technológia szükséges feltételei és finomságai. Hogyan fokozni a fokhagymát nagy, erőteljes, hogy tartsa sokáig

A fokhagyma termesztése: a mezőgazdasági technológia szükséges feltételei és finomságai. Hogyan fokozni a fokhagymát nagy, erőteljes, hogy tartsa sokáig

Az általános szabályok mellett a fokhagymának a gondozása, ültetése és termesztése saját tulajdonságokkal rendelkezik a téli és a tavaszi fajokhoz. A növény teljes kifejlesztéséhez és a termés megőrzéséhez szükséges a betegségek és kártevők elleni védekezés.

A fokhagyma termesztésére vonatkozó általános szabályok: fajok és reprodukciós módszerek

A fokhagyma termesztése némi árnyalattal rendelkezik a következő típusok esetében:

– tél. Nyitott, nagyon ellenálló a fagyra. Az ültetés ősszel történik, hibernálja, és a következő szezonban egy teljes értékű nagy fej nő;

– tavasszal. Nem ad nyilat. Ültetés – tavasszal képes több sor tárolására, de termése nem olyan magas.

Reprodukciós, fogselyem és vetőmag kiválasztása

A fokhagyma vegetatív módon terjed, a faj is egy vetőmaggal szaporodik.

A tavaszi fajról való leszállással csak az izzók izzókat választják ki, a téli szaporíthatóság, a fogak és a magok a levegőből készült izzókból. De az utóbbi esetben két évig kell várni a teljes termesztésű növények betakarítására.

Az első évig az izzó egy kis hagymás magot ad egy fogból. Ugyanolyan hasznos tulajdonságokkal rendelkezik, mint a hagyományos fokhagyma. A következő évben egy normál izzó fog nőni, és sok fogíny.

Ogorodniki gyakran előnyben részesítik a puska fokhagymát: ez jó termést eredményez.

A fokhagyma termesztése: a mezőgazdasági technológia szükséges feltételei és finomságai. Hogyan fokozni a fokhagymát nagy, erőteljes, hogy tartsa sokáig

téli gabonafélék

A reprodukciót elsősorban a fogak végzik: a teljes termesztésű növények betakarítását az ültetés évében szüretelik. Minden kertész tudja, mennyire fontos kiválasztani a legjobb, egészséges magot. Szintén ajánljuk rendszeresen frissíteni a fajta. A fejek kiválasztásakor nem számít, hogy tavasszal vagy télen van-e a faj, a fogak súlya a legegészségesebb és minőségi.

Az ültetés előtt szükséges műveletek:

– Válassza ki az anyag méretét és megjelenését. Távolítsa el a kicsi, fertőzött betegségek, a fenék a repedések, szabálytalan alakú, két csúcs, zsugorodott, dupla fokhagymát;

– távolítsa el a száraz, flabby, a betegségek fogak;

– nem javasoljuk fokhagyma ültetését a fonálférgeket és más betegségeket szenvedett növényekből;

– hagyja sértetlenül, nagy, egy egész héj fokhagymát;

– kiválasztott anyag fertőtlenítés hamuoldat: 400 g hamu 200 g vízben. Az elegyet fél óráig forraltuk, majd lehűtöttük és összedőltünk. A fogak 2 órán keresztül rögzítik. Ha gyanú merül fel a gomba fertőzésével, a fejeket formalinoldatban tartják, majd szárítják.

A tavaszi fajták ültetését és termesztését is elvégzik csírázott anyag: ez felgyorsítja a növény növekedését.

Szükséges feltételek a csírázáshoz: a fogakat nedves szövedékkel kell feltekerni, polietilén zsákba kell helyezni, 3 napig szobahőmérsékleten át kell áztatni. Ha nyílvesszővel vetőmagok termesztik, akkor válasszon egészséges nyílokat nagy kosarakkal és szárítsa meg őket. Használja a legnagyobb és érett – kicsi is ültetett, de nem adnak minőségi ültetvény anyagot.

A fokhagyma termesztése: talaj, ágyak, vetésforgó

A fokhagyma megfelelő termesztése magában foglalja a talaj és a műtrágya gondozását. Ha ez rossz, további komplex műtrágya vagy kálium-klorid-szuperfoszfát (4: 1 arány) kerül beillesztésre. A szokásos trágya, amelyet ősszel hozzáadnak a talajhoz, növeli a hozamot. 5 km / km-enként 5 kg. m., Ha a talaj nagyon rossz, növelheti ezt az arányt. De ezt nem szabad visszaélni: a fokhagyma nem szeret túl sok trágyázott talajt. A talajnak legyen könnyű, homokos vagy vályogos.

A fokhagyma termesztése jó eredménnyel jár, ha megteremti a szükséges feltételeket, beleértve a meglehetősen termékeny talajt, a megtermékenyítést, az öntözést. A homokos löszöket vagy a lazacos, termékeny talajokat, amelyek szeretik a fokhagymát, meg kell termeszteni és a a savasság mutatója közelebb áll a semlegeshez. A túlzottan nedvesített hordozó, különösen abban az időben, amikor a talaj nedvességet gyűjt a felolvasztott vizek tavasszal, károsítja a növény fejlődését. Ebben az esetben a téli fajták átitatódnak, és a tavaszi fajtákat nem lehet időben elültetni.

Az ültetett fajoktól függően különböző mélységeket, sorszélességeket, sorválasztékot választanak. Az általános ellátás és a szükséges feltételek minden esetben:

– Óvatosan kiegyenlített földet, ültetés után felsõ öltözõ malomágyakat. Ehhez a humuszt használják, ritkábban tőzeg. 1 négyzeten. Elég 10 liter lesz, vagyis vödör.

– az ültetés széles körben fekvő ágyakban történik. Helyük számukra: napos, jól megvilágított.

A fokhagyma termesztése: a mezőgazdasági technológia szükséges feltételei és finomságai. Hogyan fokozni a fokhagymát nagy, erőteljes, hogy tartsa sokáig

ágy fokhagymához

Az alábbiakban felsoroljuk a szükséges feltételeket más növények és vetőmagok szomszédságában. A legfontosabb dolog az nem az, hogy a fokhagymát az ágyra helyezzük, ahol előtte volt a hagyma. Ezek után 4 évig várni kell a talaj megújítására. Ugyanez vonatkozik a burgonyára is. Miután cukorrépa, uborka, káposzta, bab, sütőtök fokhagyma ad a legjobb termés. Az utána következő talaj, mint általában, optimálisan megtermékenyíti a szerves anyagot, a gondozás egyszerűbb, a betegség károsodásának lehetősége csökken. De néhány ágyat megosztani velük nem ajánlják: elnyomják a fokhagyma fejlődését és növekedését.

A könnyű lovagló fokhagyma legjobb leszállása – néhány nem letett ágyon. Ha nincs elég hely, rendezze a sorokat a zöldségek mellé, akkor és bogyókkal. A környék megengedett sárgarépa, uborka, burgonya, fekete ribizli, egres, eper, málna. Szomszédság a gladiolus, tulipán, rózsa előnyös lesz. Az utóbbiak gondozása könnyebb lesz: a fokhagyma megvédi őket a fekete foltoktól.

A tavaszi fajták fokhagyma fokhagyma

Tavaszi fajták esetében a tavaszi ültetés fontos.

Feltétel:

– leszállás a hó után (április-május);

– A hőmérséklet + 5 ° C és magasabb. Ekkor a talaj általában nedves, ezért öntözésre nincs szükség. Ha a talaj száraz, akkor nagyon meg kell nedvesíteni a talajt.

– A tavaszi fajta a fog magasságának kétszeresével (3-5 cm) van ültetve. Ha a fogíny csírázott, óvatosan kell ültetni, nehogy ártson a gyökereknek. Ezután azonnal törje le az ágyakat. A fokhagyma ültetése és termesztése nem különösebben nehéz. A sorok 18-20 cm-es távolságban készülnek, a fokhagyma 7-9 cm-es átmérőjű.

A fokhagyma + 3 ° C-on és fölött emelkedik, nem félek a fagyástól.

A jobb fejlődés feltételei a különböző szakaszokban:

– A vegetáció kezdete: + 5 … + 10 ° C;

– magképzés, izzóképzés: + 15 … + 20 ° C;

– fejlesztés és érés: + 20 … + 25 ° C

A minőségi betakarításhoz kötelezően szürcsölők vannak, különösen akkor, ha a kultúra a forró nyáron nő a régióban. Mulch ajánlott fény (szalma, széna).

A fokhagyma termesztése: a mezőgazdasági technológia szükséges feltételei és finomságai. Hogyan fokozni a fokhagymát nagy, erőteljes, hogy tartsa sokáig

fokhagymás szegfűszeg

Téli fajták fokhagyma ültetése

A téli fajták fokhagyma termesztése saját tulajdonságokkal rendelkezik. Szükséges feltételek ehhez:

leszállás ideje: Szeptember – október. Az időszerűség fontos: a korai idő előtt növekedést okoz, ami csökkenti a fagyállóságot; A késő fogaknak nincs erejük ahhoz, hogy jól gyökeret verjenek, a fagy megakadályozza;

talaj meg kell rendezni, így a cselekmény elkészül egy hétig a leszállást megelőzően. Ezenkívül barázdák keletkeznek, 1,5-3 cm-es réteget durva homok vagy hamu öntik aljára, így a palánták nem érintkeznek a talajjal és a rothadással;

szakadék sorok között – 20-25 cm, a fokhagyma 8-10 cm-en vagy 12-15-ig ültethető el, ha nagyon nagy. A téli növényeknél kívánatos a mélyebb ültetés – 8 cm laza talajjal.

gondoskodás magában foglalja a mulcsozó ágyakat is: ez továbbá védelmet nyújt a hideg ellen. Egy 1,5-2 cm vastagságú talajtakaró elegendő. Száraz tőzegből, fűrészpor és föld keverékéből készül. Erős fagyokkal és kis hótakaróval az ágyakat polietilén borítja, és tetőfedő anyag is alkalmas. De azonnal el kell távolítani őket, amikor a hó elkezdődik, úgyhogy lefedi a talajt. Az anyagok helyett vastagabb réteget alkalmazhat.

A magvakat az izzólámpákból ugyanabban az időben 2 cm-es mélységig ültessük be, 2h10 cm-es ültetési terv szerint. A nyílvesszőből nyert, a talajból kivont, szárított, újra ültetett egyszárnyú termény, a következő évben teljes értékű izzókat adnak. A téli fokhagyma ellenáll a hidegnek. A gyökért fokhagymát télen és fagyban tartják -20 ° C-ig. De ha nincs elég hó, a túl alacsony hőmérséklet fagyasztáshoz vezethet, ezért el kell ágyazni az ágyakat, hótakarni és lefedni.

A meleg évszakban a téli fajtákhoz ugyanolyan gondoskodás szükséges, mint a tavaszi növények esetében: a hőmérsékleti rendszer, az öntözés, a takarmányozás, a mulcsozók a nyári hónapokban ugyanazok.

Floral Arrows a megfelelő téli fajokat eltávolítják, ha eléri a 10 cm-t, ennek következtében a termény nagyvonalúbb. A nyíllal rendelkező növények elhagyják, ha a magon izzókra van szükség.

A fokhagyma termesztése: ápolás, öntözés, felső öltözködés

A fokhagyma termesztése és gondozása az ilyen elemekből áll: a talajtakarás, az öntözés, a lazítás, a megtermékenyítés, a gyomlálás.

A fokhagymás öntözés nem túl bõséges. A norma 10 liter / négyzetméter, ha a talaj nagyon száraz. Az intervallum egy hét. Amint a víz megérik, kevesebbet (8-6 liter) vesz igénybe, hogy az izzók ne rothadjanak. A betakarítás előtt két héttel az öntözés leáll. Az öntözést a következő szabály jellemzi: a túlzott hidratáló árt a fokhagymát, de a talaj szisztematikus nedvesedését igényli, különösen a korai vegetációs időszakban.

Minden nedvesítés után a talaj óvatosan lazít 2-3 cm, ha van mulcs, akkor ez nem szükséges. A nyilakat el kell távolítani, ha eléri az 5-8 cm-t – a betakarítás nagyobb lesz. Az első műtrágyázás 2-3 levél kialakulása után történik: egy nagy kanál karbamidot tenyésztünk egy vödörben. 1 négyzetméteren. elég lesz 5 liter. A következő táplálék két héten belül van: egy teáskanál karbamid elegendő egy vödörre, egy nagy kanál dupla szuperfoszfátra, kálium-szulfátra. A harmadik (utolsó) felső öltözet – június végén, amikor fokhagymát alakítanak ki, izzók képződnek és nyilak jelennek meg. Egy vödör vízben elegendő 2 nagy kanál dupla szuperfoszfát és egy kálium-szulfát.

További trágyázás öntözéssel kombinálva. A műtrágyák közötti időszakban a növényeket fából készült hamuval öntik: egy pohár 1 négyzetméterenként Ha van mulcs, akkor nincs szükség lazításra. A legjobb talajtakaró a szalmából. Az ágyakat lefedik, ha a hajtások eléri a 10-15 cm-t, és nem teszi lehetővé a nedvesség elpárologtatását – kevesebbet lehet öntözni.

A felső bevonatot a következő séma szerint végezzük:

– először: tavasszal az olvadás után hó. Ehhez a megoldás jó: trágya (tehén) (1:10) vagy madár ürülék (1:12);

– a második: június – július. Az oldatot hamutól készítik: 200 g / 10 liter víz.

gyomlálás rendszeresen töltenek gyomirtóként. A téli fajták öntözésének gazdagabbnak kell lennie. Télen az ágyakat hó borítja.

Öntözési szabályok:

– az első szakasz (aktív növekedés) – bőséges;

– a második fázis (izzamérés) mérsékelt;

– az esős évszakban az öntözés teljesen leáll.

A növényzet második felében a magas páratartalom betegségeket és izzólámpákat okozhat.

A fokhagyma termesztése: tippek és trükkök

Chesnochiny-t a fejből le kell állítani a leszállás idején. Javasoljuk, hogy válassza ki a legszélsőségesebb lobulákat: közülük az aratás bőkezűbbé válik. Az ültetést nem a talajba való nyomással hajtják végre, hanem az ásott állapotba helyezve.

Amint a csírák láthatóak, a talaj lazul, de csak 1-2 cm mélyen, az ágyat mulched, előtti műtrágyával mézgamoly vagy karbamid. Ha a talaj a száraz, akkor kell itatni, különben a fokhagyma lesz száraz és keserű.

A tavaszi fajták fokhagyma termesztése nem igényel mélyen ültetést – 2-3 cm-re elegendő a téli növényeknél – 8 cm A betakarítás megszűnik, amint a levél elkezd rothadni.

A fokhagyma termesztése: kártevők és betegségek

A fokhagyma termesztését gyakran betegségek kísérik:

gelmintospiroz. Az ok egy gomba. Barna foltos foltok a fogakon. Idővel a foltok fekete színűvé válnak, a fogak szövete megromlik. Az ültetést nem ilyen fogakkal végzik: a növények klorotikus foltokkal rendelkeznek, lassúak lesznek, a levelek el fognak halni. Leggyakrabban fehér fokhagyma fokhagyma. A fertőzés gyenge minőségű anyagon következik be, ezért formalinnal etetik – 2-3 ml / liter literenként. A fogakat egy táskában 10 percig leengedik. Húzza ki, csomagolja be a ruhát 2 órán át, majd száraz és levegő. A fokhagyma elkaphatja ezt a betegséget a kertben a hagymás vagy solanaceous (burgonya, paradicsom);

cervicalis bomlás. Más betegségekkel együtt jelenik meg. Különösen a helytelen tárolással és szállítással, valamint az éretlen és nedves fejekkel együtt fejlődik. A fertőzés a betegült ültetvényanyagból vagy a talajból következhet be. Kezelés: fertőtlenítés formalininnal, tárolóhely, válogatás és beteg anyag eltávolítása;

rothadás az alsó – fusariosis. Az ok egy gomba. Tünetek: sárga levelek, a gyökerek halála, a micélium plakkja (micélium) a fehér, rózsaszín árnyalat alján, az izzó bomlását okozza. A kezelés eredményességét a “Quadrice” gombás gombaölő szer, valamint gombaellenes szerek is biztosítják;

bakteriális rothadás. A patogének baktériumok. Tünetek: barnás sebek a fokhagymán, üvegtisztultak, elszíneződés, rothadás szaga van. Kezelés: a réz-szulfátot, fungicidet, például a Fundazolt;

lisztharmat – peronosporózis. Tünetek: egy kis szürke színárnyalat a leveleken, nyilak, elszáradt érintett növényrészek, éretlen izzók. Eszközök: etching fungicidekkel “Thiram”, fenturam. Fungicidekkel való permetezés (“Arceride”, polikarbacid);

fehér rothadás. Az ok egy gomba. Tünetek: sárgulás, haldokló levelek, fehér micélium a gyökereken, izzók. Eszközök: a “Thiram”, az alapítvány, a gombák elleni eszköz;

zöld penész – penicillosis. Eszközök: talajfertőtlenítés réztartalmú gombaölő szerekkel, ültetési anyag gondozása és formalin felhordása;

fekete penész – stephiliasis. Tünetek: sárga foltok a leveleken, melyeket fokozatosan fekete fonák borítanak. Nem halálos, de csökkenti a betakarítást. Olyan eszközöket, mint más gombás betegségek;

– szárat fonálféreg. Kezelés: kálium-permanganát és formalin oldat bevétele.

A fokhagyma termesztése: a mezőgazdasági technológia szükséges feltételei és finomságai. Hogyan fokozni a fokhagymát nagy, erőteljes, hogy tartsa sokáig

Fusarium

Népi jogorvoslat a fokhagymás betegségek ellen:

– a lisztharmat ellen. Hamu oldat: 200 g / 10 liter, 5 napig érlelve. A Mullein infúziója: 1 kg 10 liter vízre, 24 órán keresztül ragaszkodnia kell. Permetezéshez használják a főzetet is;

– gombás betegségek ellen. A virágcserepek feltöltése: 500 g 10 liter forró vizet, ragaszkodjon 12 óráig.

A kártevők közül a legveszélyesebb vöröshagyma, a lárvaik, az izzókat táplálják. Veszélyes hagyma buborékolt, thrips, titkos nyulak, lepkék, szár nematódák, valamint atkák: gyökér és fokhagyma. A harc eszközei: rovarirtók “Rogor” vagy “Keltan”, kolloid kénnel történő maratás.

Megvédi a cikória mellé ültetett fokhagymát, a málnát.

Megelőzés és a betegségek kizárásához szükséges feltételek:

– ültetni és termeszteni a fokhagymát csak egy egészséges vetőmagból, amelyet szisztematikusan ellenőrzünk és tárolunk a tárolás során;

– pecsételezés szükség esetén;

– levegőztetés, tisztítás, szerves maradékok eltávolítása a tárolóhelyiségekből;

– a megfelelő gondozás, a vetésforgó és a vetéstermesztés;

– jól megvilágított ágyak.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (2 ratings, average: 5.00 из 5)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

27 − 19 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: