A fokhagyma tárolása: ajánlások, a takarítás időzítése. Hogyan lehet a fokhagymát otthon tárolni (lakásban, pincében, hűtőszekrényben)

A fokhagyma tárolása: ajánlások, a takarítás időzítése. Hogyan lehet a fokhagymát otthon tárolni (lakásban, pincében, hűtőszekrényben)

Mindenki tudja a fokhagyma kedvező tulajdonságait. De hogyan kell tárolni – nem tudom mindent. Ha helytelenül választja ki a betakarítás és a tárolás idejét, akkor sok termést elveszíthet. Ebben a cikkben megpróbáljuk megérteni, hogyan lehet a fokhagymát otthon tárolni.

A fokhagyma tárolása: időzítés és tisztítási idő

A tudósok régóta megalapozzák a növény csodálatos tulajdonságait. A gasztronómiai tulajdonságai mellett megőrzi az immunitást, növeli a szervezet védekező képességét az ARI és egyéb megfázás ellen. De a fokhagyma nem veszíti el egyedülálló tulajdonságait, friss és ízletes marad, helyesen kell tárolni.

Pontosan és időben a betakarított zöldség már a siker fele. A fokhagymát kétféleképpen lehet felosztani: tavasszal és télen. Mindegyiküket részletesebben meg kell vitatni.

1. A tavaszi fokhagymát rendszerint az ősz kezdete előtt, augusztus utolsó évtizedében meg kell tisztítani. A betakarítás pontos időzítésének meghatározása a tavaszi fokhagymával – nézze meg a tetejét. Ha ő esett és sárga színűvé vált – ideje betakarítani. Ez a fajta fokhagyma a legmegfelelőbb a hosszú távú tároláshoz, tehát ha száraz, hűvös helyiségbe kerül, akkor a következő termésig le tud feküdni.

2. A téli fokhagymát illetően, ha a tárolás összes ajánlását betartják, csak az új évig lehet lefeküdni. Távolítsa el ezt a fajta fokhagymát július közepén, amikor az alsó felső részek kiszáradnak és sárga színűek lesznek, és a felső lécek vékonyabbak és tartósabbak lesznek. Emlékeztetni kell arra is, hogy a téli fajták nagyon szeszélyesek, és nem feltétlenül alkalmasak hosszú távú tárolásra. Ha túl sokat szedsz, akkor a legjobb, ha egy pépet kiveszünk, vagy olajban tároljuk, különben csak elveszítheted.

Miután a fokhagymát összegyűjtöttük, néhány napig eltarthat. Ha a szabadban száraz és meleg, az ágyon közvetlenül le lehet szárítani, ha nem – bármilyen jól szellőző helyiségben, például az alagsorban vagy a padláson. Opcióként a nap folyamán kiválaszthatja az utcára, és éjszaka elegendően szigetelt helyiségbe teheti. Amikor a fokhagyma teljesen megszárad, le kell vágni a szárakról, és tisztítani kell a talajról.

Kész betakarítás hosszabb tárolás függ az időzítés a tisztító készlet által, figyelembe véve a vegetációs időszakban a fokhagyma.

Ezt a kultúrát időben és azonnal meg kell szüntetni. Ha késik ezzel a folyamattal, ez a termék minőségének romlásához vezethet, nevezetesen:

  • a takaró mérlegek elkezdenek feltörni;

  • az izzók fel fognak oldódni;

  • Az alján új gyökerek fognak megjelenni, és az izzók gyökeret hoznak.

Ha ez megtörténik, az ilyen izzókat nem tárolják sokáig, és gyorsan romlik.

A fokhagyma tárolása: szárítás

Azoknak, akik személyesen foglalkoznak a zöldségfélék növekedésével, fontos tudni nem csak a fokhagyma helyes tárolásáról, hanem a szárítás folyamatáról is. Először is el kell kezdened azzal a ténnyel, hogy míg az izzókat ásni, óvatosan, próbálkozás nélkül vágni. Ezután meg kell tisztítani az összes talajt, és hagyni száradni együtt a felső lapok.

Ha az utca meleg és napos, közvetlen napsugárzáskor közvetlenül kiszáríthatja a zsákmányt, de a kultúra számára jobb lesz, ha hagyja a padlót vagy a szellőző helyiséget. Ezenkívül nem kell minden éjjel elrejteni, ezért nem nedves.

Az egész szárítási folyamat 4-5 nap. Ezután vágja le a kettős gyökeret és a szárat, és hagyja egy 10 cm hosszú szálat. Ha a szárítás jól megy, akkor a fej fejét kézzel le lehet vágni.

A tároláshoz gyakran használják:

  • régi nylon harisnyák;

  • ritkás szövésű kosarak;

  • vászonzacskók;

  • box;

  • zárt karton doboz.

Store fokhagyma lehet az egyes tar, az egyetlen dolog, amire emlékezni kell tennie – rendezni a tartalmát időről időre, és győződjön meg arról, hogy az alján a tartály nem szivárog a nedvességet.

A fokhagyma otthoni tárolása

A fokhagymát különböző helyiségekben tárolhatja, a legfontosabb az, hogy száraz, hűvös és jól szellőző.

lakás

A városi lakásokban élő emberek számára a legjobb hely a kultúra tárolására a hűtőszekrény, nevezetesen a különleges növényi részleg. A legtöbb hostess úgy véli, hogy a legjobb, ha a fokhagymafejet egy polietilén zsákba helyezzük, de ez nem teljesen igaz. Az a tény, hogy a polietilén kultúrában gyorsabban fog virágozni, azaz romlik. Annak érdekében, hogy a fokhagymát a lehető leghosszabb ideig megőrizze, azt egy papírzacskóba kell helyezni és a hűtőszekrényben kell hagynia.

Van még egy ajánlás arra, hogy a fokhagymát a tavaszig tartsa a lakásban. Ehhez vegyen egy doboz rétegelt lemezből, és öntsön egy kis száraz fűrészpor alján. Ezt követően fokhagymát fektetünk le, és fűrészporra töltjük. Ebben az egyszerű módon minden fokhagymát fel kell tenned. Alternatívaként a fűrészpor helyett sót is használhat, de meg kell értened, hogy a fogyasztása elég nagy lesz.

Hogy jobban megőrzi a fokhagymát, akkor is éget a láng (gyertyák, öngyújtó) maradt száraz a gyökerek kultúra, majd tegyük a hűtőbe, vagy kamra helyiség dobozok kartonból.

Alternatív megoldásként a fejeket üvegedényekbe helyezzük, és borítással fedjük le. Azonban ez a módszer jelentős hátrányt jelent: az izzók öntődnek és elkezdenek rothadni. A nagyobb megbízhatóság érdekében néhányan elaludnak a liszttel, de a kockázat még mindig fennáll. Ebben az esetben megbízhatóbb lehetőség, hogy a fokhagymafejet sóval sózzuk és hagyjuk nyitva.

Az eltarthatósági idő meghosszabbítása érdekében használhat paraffint egy megolvadt gyertyából, és beillesztheti a fejeket. Ez egyfajta megőrzési hatást eredményez, amely megóvja a kultúrát: nem szárad ki, és a penész nem fog megjelenni rajta.

hűtőgép

Mindegyik családban mindennapos használatra mindig a hűtőszekrényben lévő kevés fokhagymát tárolják. Ennek a kultúrának a tárolása a hűtőszekrényben is van néhány jellemzővel.

Ahhoz, hogy a kultúra nem indul csírázni idő előtt, nem kívánatos, hogy tárolja egy polietilén tároló, a bank lesz legjobb egy (0,5 vagy 1 liter), ahol hogy a pasztőrözés, tegyük a fokhagyma és fedjük polietilén kupakkal.

A fokhagymát zacskóban is tárolhatja, de ehhez előzetesen kezelnie kell az asztali só oldatát. Segítségével olyan film jön létre, amely megakadályozza a nedvesség elérését.

pince

A tárolási pincében így bevált és hatékony módszer az, hogy tárolja a kultúra só fadobozokban lyukakkal az oldalán. Meg kell tárolni ugyanazon elv üvegedényekben :. 2 réteg (felső és alsó) 2-3 cm Ha a pince elég száraz és jól szellőző azt is szőttek fokhagymát zsinórra, és lógnak a falakon. A zsinórok használata helyett harisnyát vagy kapron harisnyát is használhat.

Ne feledd! Xa fokhagymák megsebzése kulcsfontosságú pillanat, és annak érdekében, hogy az ARI során télen ne maradjanak ezen értékes kultúra nélkül, kövesse az összes fenti ajánlást.

Légy egészséges!

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (2 ratings, average: 5.00 из 5)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

4 + 2 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: